Om du någonsin har pluggat intensivt under en kortare tid har du säkerligen upplevt en del koncentrationssvårigheter. Man tappar lätt fokus, då andra saker plötsligt verkar viktigare – och framför allt roligare. Nej, koncentrationssvårigheter är knappast något roligt, särskilt inte när man verkligen behöver plugga och dessutom vill prestera bra. Som tur är finns det en hel del knep på hur du kan plugga effektivare och det viktigaste av dessa tips är att ta pauser i pluggandet.

Därför ska du ta pauser i pluggandet

Hjärnan är ett fantastiskt organ som hjälper oss att göra fantastiska saker. Tyvärr blir hjärnan lätt uttråkad om den inte känner att det vi gör är särskilt intressant. Det är faktiskt bevisat att hjärnan fokuserar som bäst i början av till exempel en lektion och detsamma gäller när du pluggar på egen hand. Just därför är det viktigt att ta pauser i pluggandet. Låt din hjärna vila en stund och tänk på något ”lättare”. Detta kommer ha stora effekter på din koncentration.

Maxa din prestation

Du ska alltså regelbundet ta pauser i pluggandet, gärna var tjugonde eller trettionde minut. Detta är ungefär så lång tid som hjärnan orkar koncentrera sig innan tankarna börjar ge sig av åt andra håll. Självklart är det inte enkelt att ta en paus så ofta om du till exempel befinner dig på en lektion, men om du sitter hemma och pluggar rekommenderar vi att du testar detta. Pausen behöver inte vara längre än fem minuter, se bara till att du hinner rikta ditt fokus åt ett annat håll. Lägg in pauserna i dina studieplaner för att försäkra dig om att du tar pauser.

Detta kan du göra under pausen

Som vi nämnde ovan behöver en paus inte betyda att du går iväg och tar en fika eller en tupplur, utan det räcker med att du ändrar hjärnans fokus till något enklare under några minuter. Många tror att de kommer prestera som bäst om de gör allt på en gång och att detta är det mest effektiva sättet att plugga på, men det stämmer inte. Faktum är att din uppsats, eller vad det nu kan vara, kommer att bli bättre om du alltid läser med ett uppfräschat fokus.

Några tips på vad du kan göra under denna paus i pluggandet är till exempel att röra på dig, att dricka eller äta något eller att gå ut och ta lite frisk luft. Du kan även ringa en vän och prata lite, göra fem minuters yoga eller kanske lyssna på lite musik, utan att göra någonting annat. Försök undvika att titta i mobilen vid varje paus. Våra ögon behöver en paus från alla skärmar. Testa och se skillnaden i din prestation.