Även studenter kan gå med i fackförbund

Som nybliven student så är knappast någon av de första tankarna att gå med i ett fackförbund. Faktum är dock att ett medlemskap som student har stora fördelar samtidigt som det i de flesta fall är i princip gratis.

Genom att gå med i ett fackförbund inom “ditt” område så vet du även att du har något att luta dig tillbaka på vid din första anställning då ditt medlemskap automatiskt forsätter förnyas även efter dina studier. Självklart kan du lämna fackförbundet när du känner för det.

Medlemskap i fackförbund ger många fördelar

För en student kan det vara svårt att se fördelarna med att vara med i ett fackförbund. Många fackförbund har dock en hel del tjänster just för dig som student samtidigt som att priset för att gå med brukar vara väldigt lågt, om inte obefintligt. Några av de fördelar du som student ofta kan räkna med som medlem i ett fackförbund är:

  • Stipendier – Många fackförbund erbjuder stipendier för dig som har eller ska skriva uppsats, om du ska studera utomlands eller om du har resultat utöver det vanliga.
  • Intervjuträning – Söker du deltidsjobb vid sidan av dina studier har studerat klart och ska skaffa ditt första heltidsjobb kan det vara skönt att ha lite intervjuträning i ryggen. Detta kan många fackförbund hjälpa dig med.
  • CV-granskning – Ett bra CV är hos många arbetsgivare hur du får “foten i dörren” och ditt första steg mot ditt drömjobb. Att få sitt CV granskat av kunniga inom området kan verkligen gynna dina möjligheter till ett bra jobb.

Jämför fackförbund för att hitta det bästa för dig

Det är inte helt ovanligt att fler än ett fackförbund täcker just ditt utbildningsområde. För lärare finns till exempel både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet, för ekonomer både Unionen, Jusek och Civilekonomerna och för anställda i dagligvaruhandeln både Handels och Livsmedelarbetarförbundet. Antal fackförbund i Sverige är många och valet kan vara svårt, Vi rekommenderar därför att du jämför olika fackförbund innan du gör ett val.

Förmånliga fördelar för anställda

Efter dina studier är sannolikheten stor att du är på jakt efter en fast anställning och det är här fördelarna med att vara medlem i ett fackförbund visar sig på riktigt. Den absolut största och mest uppenbara fördelen för dig som fast anställd fackförbundsmedlem är lönegarantin fackförbunden erbjuder. Kort så innebär den att du behåller stora delar av din lön om du plötsligt skulle bli arbetslös.

En annan, möjligtvis mindre uppenbar fördel är den stora makt fackförbunden har över arbetsgivare har över hela Sverige. Fackförbunden arbetar aktivt och kontinuerligt med att förhandla om bättre löner och arbetsvillkor, ökad jämställdhet och bättre pension.