Har du en tenta som du behöver plugga till? Kanske känner du dig omotiverad och osäker på hur du ska plugga som mest effektivt? Om man har dessa känslor kan det kännas tufft att komma igång med tentaplugget, särskilt om man har kort tid på sig. Som tur är så finns det en hel del tips som kan hjälpa dig att plugga effektivt till din kommande tenta.

Det allra första och viktigaste tipset när det gäller tentaplugg är att börja i tid. Låt det inte gå för länge innan du sätter igång, då detta inte bara kommer påverka din prestation, utan det kommer även ge dig mängder av onödig stress. Tyvärr är det många som väljer att plugga eller göra klart arbeten i sista sekunden och resultatet av detta blir sällan bra.

Planera ditt pluggande

Du har förmodligen fått reda på ungefär vad du behöver kunna inför din kommande tenta. Att bara ”börja plugga” ifrån ingenstans kan kännas tufft, tråkigt och framför allt omotiverande. Testa istället att göra en punktlista över det du ska plugga på och bocka av listan när du läst på varje punkt. På så sätt kan du se att du faktiskt rör dig framåt i pluggandet och gör framsteg. Planering är a och o för att lyckas.

Ett annat tips, som på sätt och vis hänger ihop med tipset ovan, är att skapa så kallade mind-maps i samband med det du läser. Skriv upp viktiga begrepp och knyt samman dem med andra viktiga saker som du måste komma ihåg. Genom att fokusera extra mycket på vissa ord kan det bli enklare att komma ihåg detaljer som har med dessa ord att göra.

Låt någon förhöra dig

Detta må vara ett av de mest klassiska tipsen i boken men att låta någon förhöra dig på det du måste kunna kan vara väldigt effektivt. Skapa dina egna frågor som du vill bli förhörd på eller låt någon närstående titta igenom dina anteckningar och välja ut frågor på egen hand. Det senare alternativet är förmodligen det bättre eftersom det kan komma frågor som du inte är beredd på.

Sist men inte minst – plugga i lugn och ro och låt pluggandet ta tid. Stressa inte igenom frågorna när du blir förhörd, utan låt din hjärna verkligen fokusera. Och du, när du pluggar till din tenta – försök att undvika distraktioner som mobil och TV. Lyssna på lugn musik, gärna instrumental, och glöm inte att ta pauser då och då för att låta din hjärna vila.