Så kan du finansiera din bostad som student

För dig som studerar kan det vara svårt att hitta en bostad. I många större studentstäder är det stor bostadsbrist och att få en hyresrätt kan vara mycket svårt. En lösning på detta problem är att som student köpa sitt eget boende. För många kan detta verkar som ett mycket dyrt beslut, men att köpa en bostad är för många en investering som ger en mycket god avkastning. För att köpa bostad som student behöver de allra flesta ta ett bostadslån, något som kan vara svårt som student.

Ansök om bostadslån som student

För att få bostadslån som student finns det flera saker att tänka på. Först och främst gäller det att hitta en långivare som har en yngre målgrupp. Utöver det gäller det att förbereda sig inför mötet med banken:

  • Redovisa dina utgifter och inkomster. För att banken ska kunna förstå din ekonomiska situation kan det vara en bra idé att notera hur mycket du kan spara varje månad. För banken är det även viktigt att du kan bevisa att detta stämmer, se därför till att spara kvitton och lönebevis.
  • Förbättra din kreditvärdighet. För dig som ska ta ett bostadslån gäller det att din kreditvärdighet är god. Se därför till att inte ha några betalningsanmärkningar eller liknande när du ska ansöka om ett bostadslån.
  • Ta inga andra lån eller krediter. För att bevisa att du är seriös med ditt bostadslån är det viktigt att visa ett sunt förhållande till din privatekonomi. En del av detta är att inte ta flera lån eller krediter, utan istället betala av de som du har sedan innan.
  • Skaffa ett extrajobb. Att söka ett bostadslån på enbart CSN kan bli svårt, att ha ett extrajobb kan enkelt förbättra dina chanser att få ett bostadslån. Utöver en extra inkomst visar det även att du är seriös med ditt lån.
  • Sköt dina studier. Om du planerar att köpa en bostad är det klokt att vara säker på att du kommer att studera i den grad att du får CSN. För den som tidigare haft svårigheter med sina kurser kan det vara klokt att läsa mer om hur du kan studera effektivt.

När det gäller att välja rätt långivare för ditt bostadslån är det enklast att jämföra flera aktörer via Bostadslån.com. Genom att jämföra flera långivare kan du få bäst villkor för ditt bostadslån och betalar inte mer än nödvändigt.

Håll koll på bostadsmarknaden inför ditt bostadsköp

Att köpa en bostad som student är en stor investering och det gäller därför att vara uppmärksam. Dels gäller det att hålla koll på priserna på bostadsmarknaden så att du köper din bostad när den är som billigast. Men även efter att du köpt din bostad är det klokt att hålla koll på prisnivån i ditt område. Om du skulle sluta studera samtidigt som priserna på bostäder är låga kan det vara en god idé att hyra ut sin bostad under ett tag, för att inte sälja till förlust. Är du klok när du köper din bostad kan du tjäna pengar under din studietid, samtidigt som du får ett tryggt boende.