Blancolån för att komplementera CSN

Som student är det inte alltid lätt att få studiebidrag och studielån att räcka månaden ut. En stor mängd utgifter tillsammans med bristande ekonomisk planering och kanske en eller flera oväntade utgifter kan få vilken studentekonomi som helst att spricka. Något som blir allt vanligare är att ta så kallade blancolån för att klara sig ur ekonomiska knipor. Många studenter använder blancolån som en ekonomisk livlina för att kunna betala hyran eller för att helt enkelt klara de sista dagarna innan CSN räddar situationen ytterligare en gång.

Planera din ekonomi för att slippa bekymmer

blancolan-studentGenom att lägga upp en budget för månaden så maximerar du dina chanser att få pengarna att räcka samtidigt som du minimerar risken för att behöva ta ett blancolån för att klara dig. Grunden till en bra budget är att förstå dessa tre poster och hur de kan påverkas:

  • Intäkter – I de flesta studenters fall studielån och studiebidrag (med andra ord det som CSN bidrar med). Kan påverkas med ett deltidsjobb eller annan inkomstbringade sysselsättning.
  • Fasta kostnader – Kostnader som är samma från månad till månad, vanligtvis boendekostnader (hyra, el etc.), försäkringar och telefoni. Kan påverkas genom att se över och jämföra, till exempel genom att göra en jämförelse av mobilabonnemang för att hitta billigare alternativ.
  • Rörliga kostnader – Kostnader för mat, nöjen och allt annat som du själv i stor utsträckning kan påverka och förändra från månad till månad.

Bara genom att ställa upp dessa tre poster så kan du få en överblick över vad pengarna egentligen går till. Självklart är det en bra idé att bryta ned posterna i ännu mindre delar för att se mer exakt vad det finns för poster som du skulle kunna spara in pengar på, eller kanske ta bort helt och hållet.

Blancolån – En ekonomisk livlina

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Du belånar med andra ord inte en bostad, bil eller båt utan pengarna är dina så länge du klarar av att betala de räntekostnader som ett blancolån innebär. Att låna pengar utan säkerhet innebär i många fall att du får betala tillbaka pengarna så fort du känner att det passar dig. Ett blancolån kan alltså vara en extra livlina om du vet att du kommer få pengar i framtiden men måste klara dig fram till dess.

Låna endast om du kan betala tillbaka de lånade pengarna

Att ta ett blancolån kan leda till stora kostnader och till och med betalningsanmärkningar om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna du lånat. Skulle du bli försenad med en betalning så tillkommer ofta både påminnelse- och förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Går det riktigt långt så kan du få en betalningsanmärkning så påverkar dina framtida möjligheter att ta lån, teckna abonnemang och avtal. Var därför försiktig med att ta lån och gör det aldrig utan att du är säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar.