Du som pluggar mycket har säkert en del strategier och studietips för att lyckas på bästa sätt med inlärningen, men det finns ett antal knep som man kan använda sig av för att bli ännu bättre på att planera sina studier. Några saker som mindmaps, studier tillsammans med en vän eller klasskamrat eller studier på en lugn och fridfull plats är alla konkreta lösningar som man kan använda sig av.

När det gäller en mindmap, eller tankekarta som det heter på svenska, punktar du ner olika viktiga saker på ett papper för att få en enklare översyn över de olika områdena som du måste fokusera på. Du kan använda en tankekarta för att göra en presentation eller för att hjälpa din inlärningsförmåga. Det är ett verktyg som används flitigt bland många studenter och lärare.

Ytterligare knep för planering av studier

Ytterligare ett knep är att hitta en lugn plats att studera på. Det kan till exempelvis vara i en park, på ett bibliotek eller ett lugnt café. Det finns även andra platser, som ett tomt klassrum i skolan eller varför inte hos en vän eller klasskamrat? Det finns helt enkelt ett stort antal allmänna platser som man kan vistas i för att hitta ett lugn inför sina studier.

Du kan även studera tillsammans med en klasskamrat eller en vän som hjälper till att bolla idéer med dig. Detta är också en bra strategi när det gäller planering av studier eftersom du kan få idéer eller infallsvinklar som du inte hade tänkt på annars, eller för att behålla fokus och arbeta mot ett gemensamt mål. Detta knep kan motivera dig som studerar ytterligare och hjälpa dig att behålla fokus.

Långsiktig och kortsiktig planering

Planering är alltid viktigt när det gäller att komma till skott eller för att verkligen lyckas med något man arbetar mot. Då gäller det att man har både långsiktiga och kortsiktiga mål. När man planerar inför studier kan ett kortsiktigt mål vara att man hittar en bra plats att studera på för dagen, medan ett långsiktigt mål kan vara att till sist genomföra alla punkter av en tankekarta.

En sak man kanske inte tänker på idag är att det går att använda ljudböcker som alternativ till att läsa då vissa människor lär sig bättre genom att lyssna på en bok. Du kan även använda din smartphone eller surfplatta för att läsa digitala böcker eller varför inte inhandla en Kindle eller liknande för att läsa med? Det finns flera tekniska hjälpmedel som kan hjälpa dig med din studieplanering.