När man har en tenta eller ett viktigt prov som väntar behöver man fokusera så mycket som möjligt och se till att man hittar en studiemiljö där man kan studera ifred och inte bli störd av ljud eller andra människor. Det kan vara knepigt att göra det i hemmet, särskilt om man har syskon runt omkring sig eller om man delar rum med någon.

Tips för att studera i lugn och ro

En konkret lösning som man kan göra för att studera ifred är att gå till ett bibliotek där det är krav på att människor är tysta när de vistas i deras lokaler. Eftersom det alltid är tyst i ett bibliotek kan du vara säker på att du inte blir störd av andra människor. Det enda negativa kan vara att du inte hittar en bra plats att sitta på, men överlag är detta ett bra alternativ för studenter som behöver studiero.

Andra knep för lugnare studier

Om du befinner dig hemma och inte kan ta dig någonstans för tillfället kan du köpa ett par ljudisolerande hörlurar som dämpar alla utomstående ljud. Du kan också välja att spela upp en spellista med lugna och harmoniska ljud som inte stör din tankegång när du försöker lära dig nya saker eller komma ihåg vissa delar av en bok till provet. Studiero är viktigare än vad man tror och även de minsta avbrotten kan påverka mycket, så se till att du använder dessa knep.

Studera tillsammans med en vän

Detta kan vara ett utmärkt val för dig som behöver feedback och det kan även vara så att du inte fått tillräckligt med studiero hur du än har försökt. Då kan det vara bra att använda en klasskamrat eller en vän för att bolla idéer fram och tillbaka samt för att motivera varandra då det kan vara svårt att hålla sig disciplinerad på egen hand. Du kan även få en bättre chans för lugna studier om du befinner dig på en annan plats.

Några utmärkta platser för studier kan vara en park i en stad, uppe på en klippa i naturen eller varför inte på ett café. Du och din studiekamrat kan tillsammans ta er till dessa platser för att hitta motiverande och inspirerande platser att studera på. Inlärning påverkas av många faktorer och även om lugn och ro spelar en stor roll i det hela finns det även andra saker, som exempelvis platsen och sällskapet, som påverkar. Se till att du använder alla de olika delarna för att studera på bästa sätt.