Så kan du finansiera oväntade utgifter som student

För dig som är student kan det vara knapert ekonomiskt. För de flesta är vardagen inget problem, men alla kan råka ut för oväntade utgifter. Ett sätt att göra din ekonomi mer flexibel under studietiden är teckna ett så kallat kreditkonto som du kan utnyttja om du av någon anledning får högre utgifter en viss månad. Att ha detta alternativ kan minska stressen och öka din studieeffektivitet, eftersom du kan fokusera mer på dina studier.

Med kreditkonto kan du anpassa ditt lånande

Ett kreditkonto är ungefär som ett kreditkort. Den stora skillnaden att du kan flytta över pengar på kredit till ditt vanliga konto. Det innebär att du kan låna pengar på ett betydligt mer flexibelt sätt än att ta ett nytt lån varje gång du behöver det. Ska du öppna ett kreditkonto är det viktigt att du jämför olika långivares erbjudanden. Det kan du göra via exempelvis Kreditkonto.nu. En stor fördel med att jämföra kreditkonton är att du kan säkerställa att du får de bästa villkoren och den lägsta räntan.

Tips! Ett kreditkonto kan ligga i ”viloläge” utan avgifter tills du behöver använda det.

En till stor fördel med kreditkonton är att de kan ligga ”oanvända” tills du behöver det. Som student innebär det att du har ett flexibelt sätt att låna på. Det kan underlätta enormt när du faktiskt behöver pengarna. Det kan även vara en bra idé att ansöka om ett konto redan innan du behöver låna. På så sätt kan vara säker på att kreditupplysningen godkänns och att du kan låna direkt när du behöver det.

Undvik ekonomiska problem som student

Även om kreditkonto är ett alternativ för att kunna finansiera oväntade utgifter så är det viktigt att planera din ekonomi för att försöka undvika lån. Det finns en del saker du som som student kan tänka på.

4 ekonomitips för studenter

  1. Köp begagnad studielitteratur. Studielitteratur kan oftast vara onödigt dyrt om du köper den direkt från en bokaffär. Istället kan du höra med studenter som redan har gått kursen om någon av dessa kan sälja böckerna billigare. Oftast finns det även olika Facebooksidor för denna typ av bokförsäljning.
  2. Minska transportkostnader. Som student kan det snabbt bli dyrt om du exempelvis åker buss till skolan. För dig som har möjlighet kan det därför vara klokt att investera i en cykel, alternativt att vakna lite tidigare och promenera på morgonen.
  3. Planera matlagningen. Mat är en mycket stor utgift för alla hushåll. Som student är det extra viktigt att handla smart och förbereda mat för hela veckan. Genom att ha matlagningen planerad så undviker du dels att behöva leta igenom kokböcker precis innan du ska laga mat men du minskar även risken för att du gör spontana inköp.
  4. Ansök om stipendier. I de flesta studentstäder finns det nationer som erbjuder olika stora stipendier till studenter av olika bakgrund och för olika prestationer. Det finns även fristående fonder som erbjuder stipendier, ansök om dessa! Att få in lite extra pengar kan underlätta enormt om du råkar ut för oväntade utgifter.

Även om du vidtar dessa åtgärder kan du drabbas av sjukdom, otur eller annat som leder till oväntade kostnader. För att hantera dessa kan det vara en god idé att ha ett kreditkonto.