Studli.se

Studietips

Utnyttja kurslitteratur i ljudboksformat

För dig som är student och letar efter nya sätt att plugga kan ljudböcker vara ett bra alternativ. Traditionella sätt att plugga som lärarledd undervisning passar inte alla och att läsa kurslitteraturen kan vara både långsamt och onödigt.

Idag finns det flera alternativa sätt att plugga än någonsin förut, exempelvis kan du lyssna på din kurslitteratur som en ljudbok. Ytterligare ett alternativ är att se föreläsningsanteckningar och liknande på internet.

Upptäck kurslitteraturen som ljudböcker

Ett nytt alternativ till att läsa kurslitteratur, som förväntas få allt större genomslag i framtiden, är ljudböcker. Vet du att den litteratur som krävs för din kurs finns på ljudbok kan detta därför vara ett mycket bra alternativ. Den största fördelen ligger i att det går att lyssna på ljudböcker i nästan alla situationer, på jobbet eller när du tränar och så vidare.

Tips! Att lyssna på kurslitteraturen som en ljudbok öppnar upp för att plugga när du kör bil, jobbar och liknande.

Är du intresserad av att lyssna på kurslitteraturen som ljudbok, eller i största allmänhet vill lyssna på ljudböcker, är en abonnemangstjänst det billigaste och mest studentvänliga alternativet. Via Ljudböcker.com kan du se de största abonnemangstjänsterna och läsa mer om vad de erbjuder och vad de har för respektive fördelar.

Flera internetbaserade tjänster utvecklas för studier

Utöver ljudböcker finns det ännu flera sätt att plugga via internet. Exempelvis finns det flera sidor som samlar föreläsningsanteckningar och liknande från tidigare studenter. Även olika videotjänster har ofta genomgångar av centrala begrepp eller genomgångar av hela kurser. Det finns även sidor som är helt vigda åt studier som samlar allt möjlig material som rör ämnet. Dessa sidor ger även möjlighet för studenter att kommunicera och ställa frågor med de som är mer insatta i ämnet.

Tänk på! Idag finns det flera sidor som erbjuder hjälp för studenter med sina studier.

Att utnyttja dessa olika tjänster kan ge dig ett försprång i dina studier eftersom att det ofta kan vara mer intuitivt än andra former av traditionell undervisning. Detta betyder dock inte att traditionell undervisning är utbytt utan de fungerar främst som komplement till varandra.

Kontantkort är den billigaste lösningen för studenter

En svår aspekt av studentlivet är att få ekonomin att gå ihop. Många tar studielån vilket drygar ut ekonomi något medan andra helst undviker det och enbart lever på bidrag får CSN. Att studera på en skola som inte är CSN-berättigad innebär att du varken kan få lån eller bidrag och då måste du istället jobba vid sidan av dina studier alternativt leva på sparpengar eller försöka ansöka om stipendium.

Tänk på! Har du exempelvis arbetat heltid ett tag innan du börjat studera kan det bli en chock att gå från heltidsinkomst till den begränsade ekonomin det nya studentlivet oftast innebär.

När du börjar studera gäller det att prioritera dina utgifter rätt. Vissa kostnader är oundvikliga, exempelvis hyran, medan andra är nödvändiga men skulle kunna minskas rejält. Ett sådant exempel är kostnaden för mobilanvändning så som abonnemang eller kontantkort. För studenter är det bästa alternativet ett att ha ett kontantkort eftersom du då inte kan förbruka mer än du faktiskt betalat för, och därmed undvika att få hem en chockhög faktura i slutet av månaden. Med dessa enkla tips kan du som student minska dina mobilkostnader med några få enkla steg.

1. Skaffa ett kontantkort

Fördelarna med kontantkort är många – framför allt om du lever på en smal budget. Med ett kontantkort laddar du på den förbrukning du kommer behöva den kommande månaden vilket innebär att du endast betalar för din förbrukning. Det finns många kontantkort det det ingår fria samtal, SMS och MMS vilket betyder att du endast betalar för den surfmängd du önskar.

2. Byt kontantkort

Ytterligare en fördel med kontantkort är att du kan byta prisplan när du vill. Eftersom kontantkort inte har någon bindningstid är valfriheten stor och du kan anpassa prisplanen efter dina behov. Om du exempelvis märker att du använder mycket av din data kan det vara en bra idé att byta till ett kontantkort med mer surf. Om du ska resa utomlands finns det även kontantkort som gör det möjligt att surfa billigt i utlandet. Vilket kontantkort du bör byta till kan du ta reda på genom att jämföra kontantkort.

Vissa operatörer ger dig en bonus byter till deras kontantkort och tar med ditt gamla nummer. Bonusen laddas på ditt kontantkort och därefter kan du använda den till att surfa, SMS:a och ringa samtal.

3. Utnyttja gratis Wi-FI

Med vissa kontantkort får du ringa och SMS:a gratis och betalar endast för den surfmängd du behöver. Vill du ha så låga mobilkostnader som möjligt kan du skaffa ett kontantkort utan surf och istället utnyttja gratis Wi-Fi vilket finns på de flesta ställen där studenter vistas. Gratis Wi-Fi finns i princip alltid på campus, på många caféer och i andra studiemiljöer. Har du frågat om lösenordet en gång kommer din smartphone minnas det och du ansluts automatiskt till Wi-Fi nästa gång du är på samma plats. Med ett kontantkort utan surf kan du fortfarande ringa, SMS:a och skicka MMS. Dina vänner kan även få tag på dig när som helst och dina mobilkostnader blir endast 50 kr – 100 kr.

Börja spara redan som student

Som student så finns det många roliga saker att ta del av och uppleva. Sparande är kanske en av de saker som kommer längst ner på prioriteringslistan. Att börja spara som student har dock visat sig vara en stor faktor när det kommer till fortsatt sparande genom livet. Något slags sparande bör alla människor ha och studenter är inget undantag. Sparande kan göra att du har den där extra reskassan när värmen utomlands lockar. Sparande kan göra så att du har pengar över när olyckan är framme och du verkligen behöver dem. Vad du än sparar till så kommer du att tacka dig själv när sparpengarna väl kommer till nytta.

Anledningar till att inte öppna ett ISK

När vi frågar studenter så stöter vi oftast på två argument till varför de själva inte sparar. Båda dessa argument går enkelt att motbevisa med hjälp av lite basfakta kring investeringssparkonton:

 • Det kostar att spara pengar. Det vanligaste och samtidigt märkligaste argumentet till varför studenter inte sparar. Med investeringssparkonton sparar du helt gratis och har samtidigt möjlighet att få ditt sparkapital att växa. Det är alltså betydligt större chans att du tjänar pengar på att spara snarare än att det kostar.
 • Det är krångligt att spara pengar. Ett argument som visar på okunskap inom ämnet, en okunskap som det är enkelt att råda bot på genom att helt enkelt läsa på om investeringssparkonton. Då förstår man snabbt att det är relativt enkelt att både spara och investera pengar helt på egen hand.

Investeringssparkonton perfekt för studenter

investeringssparkonton-for-studenter

Ett tredje argument som är förhållandevis vanligt är argumentet att studenter inte vill låsa fast sina pengar på sparkonton med låg ränta. Med investeringssparkonton styr du helt själv över ditt sparande och ditt sparkapitals utveckling. Du kan välja säkra fonder med några procents avkastning per år. Du kan även välja att investera allt ditt sparkapital i ryska guldgruvor med chans att nå 100 procent avkastning. Valet är ditt och valet är helt fritt. Något som är helt säkert är att du kommer ha mer pengar i framtiden hur du än sparar i jämförelse med att inte spara alls.

Det kan även vara en stor fördel inför framtiden att vet hur sparande och investeringar fungerar. Det blir nämligen allt vanligare med privat sparande och privata investeringar för såväl uttalade mål, ekonomiska buffertar och som extra pensionssparande.

Blancolån för att komplementera CSN

Som student är det inte alltid lätt att få studiebidrag och studielån att räcka månaden ut. En stor mängd utgifter tillsammans med bristande ekonomisk planering och kanske en eller flera oväntade utgifter kan få vilken studentekonomi som helst att spricka. Något som blir allt vanligare är att ta så kallade blancolån för att klara sig ur ekonomiska knipor. Många studenter använder blancolån som en ekonomisk livlina för att kunna betala hyran eller för att helt enkelt klara de sista dagarna innan CSN räddar situationen ytterligare en gång.

Planera din ekonomi för att slippa bekymmer

blancolan-studentGenom att lägga upp en budget för månaden så maximerar du dina chanser att få pengarna att räcka samtidigt som du minimerar risken för att behöva ta ett blancolån för att klara dig. Grunden till en bra budget är att förstå dessa tre poster och hur de kan påverkas:

 • Intäkter – I de flesta studenters fall studielån och studiebidrag (med andra ord det som CSN bidrar med). Kan påverkas med ett deltidsjobb eller annan inkomstbringade sysselsättning.
 • Fasta kostnader – Kostnader som är samma från månad till månad, vanligtvis boendekostnader (hyra, el etc.), försäkringar och telefoni. Kan påverkas genom att se över och jämföra, till exempel genom att göra en jämförelse av mobilabonnemang för att hitta billigare alternativ.
 • Rörliga kostnader – Kostnader för mat, nöjen och allt annat som du själv i stor utsträckning kan påverka och förändra från månad till månad.

Bara genom att ställa upp dessa tre poster så kan du få en överblick över vad pengarna egentligen går till. Självklart är det en bra idé att bryta ned posterna i ännu mindre delar för att se mer exakt vad det finns för poster som du skulle kunna spara in pengar på, eller kanske ta bort helt och hållet.

Blancolån – En ekonomisk livlina

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Du belånar med andra ord inte en bostad, bil eller båt utan pengarna är dina så länge du klarar av att betala de räntekostnader som ett blancolån innebär. Att låna pengar utan säkerhet innebär i många fall att du får betala tillbaka pengarna så fort du känner att det passar dig. Ett blancolån kan alltså vara en extra livlina om du vet att du kommer få pengar i framtiden men måste klara dig fram till dess.

Låna endast om du kan betala tillbaka de lånade pengarna

Att ta ett blancolån kan leda till stora kostnader och till och med betalningsanmärkningar om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna du lånat. Skulle du bli försenad med en betalning så tillkommer ofta både påminnelse- och förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Går det riktigt långt så kan du få en betalningsanmärkning så påverkar dina framtida möjligheter att ta lån, teckna abonnemang och avtal. Var därför försiktig med att ta lån och gör det aldrig utan att du är säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar.

Studenter kan spara pengar med mobilt bredband

Trådlösa nätverk, eller wifi-nätverk, blir allt vanligare i hushåll, skolor och på andra offentliga platser. Det är dock inte alltid du kan räkna med att det finns ett sådant nätverk att ansluta dig till. En god idé kan därför vara att investera i ett mobilt bredband. Med ett mobilt bredband så har du internetanslutning var du än befinner dig och kan med säkerhet veta att du kommer att kunna lämna in det där superviktiga arbetet i tid!

Hitta bästa mobila bredbandet

Är efterfrågan stor så är utbudet ofta minst lika stort. Att hitta ett bra och billigt mobilt bredband och rätt operatör kan vara svårt. De tre viktigaste faktorerna du ska tänka på är:

 • Användning – Hur mycket kommer du att använda det mobila bredbandet? Mängden surf som inkluderas kan skilja sig mellan allt från några gigabyte till obegränsad surf. Dessvärre är prisskillnaderna lika stora så det gäller att tänka efter så att du inte betalar för något du inte använder eller ännu värre – att surfen tar slut efter bara halva månaden.
 • Täckning – Rör du dig aldrig utanför staden du bor i är det här med största sannolikhet inte ett problem för dig. Bor du däremot i en mindre stad/ort och/eller rör dig mycket ute i skogen eller på landsbygden så är täckningen det mobila bredbandet har självklart något du måste ta hänsyn till innan du bestämmer dig.
 • Pris – Sist men absolut inte minst så är självklart priset en viktig faktor när du väljer ett mobilt bredband. Här gäller det att ha koll på alla kostnader utöver månadskostnaden som uppläggningsavgift och pris på dongel du ofta får med abonnemanget.

Det enklaste sättet att hitta ett passande mobilt bredband för dig är genom att ta hjälp av en jämförelsetjänst. På så sätt kan du jämföra alternativ från flera olika operatörer samtidigt vilket sparar mycket tid. Det kan du exempelvis göra på www.mobiltbredband.se.

Mobilt bredband ersätter hemnätverk

Något som blir allt vanligare är att svenskar väljer att ersätta sitt hemnätverk med ett mobilt bredband. Fördelarna är tydliga – inga sladdar, större rörlighet och ofta mindre krångel i allmänhet. Att byta ut sitt befintliga hemnätverk innebär även att du kan räkna av priset för det nätverk du redan har när du undersöker priser på ett nytt, mobilt bredband.

Leta efter studenterbjudanden

Många återförsäljare av mobila bredband har speciella erbjudanden för dig som student. Det kan handla om att dongeln ingår, att du får en sänkt månadskostnad eller att de slänger med något tillbehör på köpet. Om återförsäljaren själv inte skyltar med studentrabatt/studenterbjudanden så är det alltid värt att fråga! Kanske har de inget just då men är snälla mot dig ändå eftersom du ju trots allt är en fattig student.

Det finns många prisvärda mobilabonnemang för studenter

Som student så gäller det att hålla koll på sina utgifter och en av de största utgifterna många studenter har förutom hyra är mobilräkningen. Mobilen är idag ett måste då den används för allt från de gamla hederliga funktionerna, att ringa och smsa, till nymodigheter som att betala räkningar eller att använda mobilen som ett träningstillbehör. Trots alla nymodigheter är det nog ingen som skulle köpa en mobil som inte hade dom där gamla hederliga funktionerna och det som självklart behövs för att det ska fungera är ett mobilabonnemang.

Ett mobilabonnemang som passar just dig kan vara lätt att hitta, men att hitta det mobilabonnemang som passar bra och dessutom är billigt är betydligt svårare. Antal mobiloperatörer på den svenska marknaden har växt under de senaste åren och är uppe i ett tiotal ganska stora aktörer.

Tänk på vad som är viktigt för dig som student

Alla använder vi våra mobiltelefoner olika. Den stora ökningen de senaste åren har inte skett i hur många samtal vi ringer eller i hur många SMS vi skickar utan i hur mycket vi surfar. Från att någon gigabyte i månaden räckte gott och väl är det numera få personer som klarar sig på det och enligt den brittiska myndigheten Ofcom var Sverige bland de länder i världen som förbrukade allra mest mobildata.

Samtidigt ska man aldrig helt glömma bort samtal och SMS då du självklart i ett mobilabonnemang även betalar för dessa. Idag är det vanligt att obegränsade SMS och samtal ingår men ringer du och SMSar väldigt lite kan det vara fördelaktigt att du ser dig om efter ett alternativ där en viss mängd samtal och sms ingår vilket kan ge en lägre månadskostnad.

Jämför mobilabonnemang för studenter

Ett smart sätt för att spara både tid och pengar är att jämföra mobilabonnemang innan du väljer. Det absolut enklaste och snabbaste sättet att göra detta på är att vända sig till en jämförelsesida som hjälper dig att samla samtliga alternativ. Då kan du ofta smidigt sortera efter de faktorer du själv lägger mest vikt vid och filtrera bort de alternativ som inte alls är intressanta.

Något annat som är värt att tänka på är att operatörer precis som de flesta butiker ofta erbjuder speciella rabatter och erbjudanden på mobilabonnemang för just studenter. Det kan vara allt från en kostnadsfri första månad eller lägre månadskostnad hela bindningstiden till gratis tillbehör som hörlurar eller mobilskal.

Även studenter kan gå med i fackförbund

Som nybliven student så är knappast någon av de första tankarna att gå med i ett fackförbund. Faktum är dock att ett medlemskap som student har stora fördelar samtidigt som det i de flesta fall är i princip gratis. Genom att gå med i ett fackförbund inom “ditt” område så vet du även att du har något att luta dig tillbaka på vid din första anställning då ditt medlemskap automatiskt forsätter förnyas även efter dina studier. Självklart kan du lämna fackförbundet när du känner för det.

Medlemskap i fackförbund ger många fördelar

För en student kan det vara svårt att se fördelarna med att vara med i ett fackförbund. Många fackförbund har dock en hel del tjänster just för dig som student samtidigt som att priset för att gå med brukar vara väldigt lågt, om inte obefintligt. Några av de fördelar du som student ofta kan räkna med som medlem i ett fackförbund är:

 • Stipendier – Många fackförbund erbjuder stipendier för dig som har eller ska skriva uppsats, om du ska studera utomlands eller om du har resultat utöver det vanliga.
 • Intervjuträning – Söker du deltidsjobb vid sidan av dina studier har studerat klart och ska skaffa ditt första heltidsjobb kan det vara skönt att ha lite intervjuträning i ryggen. Detta kan många fackförbund hjälpa dig med.
 • CV-granskning – Ett bra CV är hos många arbetsgivare hur du får “foten i dörren” och ditt första steg mot ditt drömjobb. Att få sitt CV granskat av kunniga inom området kan verkligen gynna dina möjligheter till ett bra jobb.

Jämför fackförbund för att hitta det bästa för dig

Det är inte helt ovanligt att fler än ett fackförbund täcker just ditt utbildningsområde. För lärare finns till exempel både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet, för ekonomer både Unionen, Jusek och Civilekonomerna och för anställda i dagligvaruhandeln både Handels och Livsmedelarbetarförbundet. Antal fackförbund i Sverige är många och valet kan vara svårt, Vi rekommenderar därför att du jämför olika fackförbund innan du gör ett val.

Förmånliga fördelar för anställda

Efter dina studier är sannolikheten stor att du är på jakt efter en fast anställning och det är här fördelarna med att vara medlem i ett fackförbund visar sig på riktigt. Den absolut största och mest uppenbara fördelen för dig som fast anställd fackförbundsmedlem är lönegarantin fackförbunden erbjuder. Kort så innebär den att du behåller stora delar av din lön om du plötsligt skulle bli arbetslös.

En annan, möjligtvis mindre uppenbar fördel är den stora makt fackförbunden har över arbetsgivare har över hela Sverige. Fackförbunden arbetar aktivt och kontinuerligt med att förhandla om bättre löner och arbetsvillkor, ökad jämställdhet och bättre pension.

Köpa bläckpatroner till skrivaren

Även om antal utskrifter och användningen av papper i allmänhet minskar både på skolor och arbetsplatser över hela landet så har skrivaren ofta en given plats. Inlämningar, formelsamlingar, manuslappar, vad det än är så använder vi alltid till skrivaren för att skriva ut.

Vi vill gärna ha en skrivare som är enkel, snabb och pålitlig men det viktigaste är själva själva grundkomponenten i en skrivare; bläckpatroner eller toner. Att bläckpatronerna är slut i en skrivare har vi nog alla vara med om någon gång och det är lika frustrerande varje gång. Håll därför koll på ditt användande av skrivaren. Dels för att du ska slippa inse för sent att du inte har bläck i skrivaren och för att bläckpatronerna i sig ofta kostar några hundralappar.

Planera ditt inköp av bläckpatroner

Varför verkar det alltid som att bläckpatronerna är slut precis innan det att den livsviktiga inlämningsuppgiften ska skrivas ut? Det gäller att ha framförhållning och att ha koll på hur mycket bläck som egentligen finns kvar. Planera ditt inköp av bläckpatroner så att du slipper chocken när du upptäcker att du inte kan skriva ut för att skrivaren har för lite bläck.

Jämför priser på bläckpatroner

Skrivaren i sig brukade vara en dyr apparat som få hade råd med men med dagens priser har nästan vilken student som helst råd med en egen skrivare. Tillverkarna av skrivarna ser istället möjligheten att tjäna pengar på bläckpatronerna som idag är väldigt dyra om man köper orginalvarianten. Bläckpatroner kostar idag nästan lika mycket som skrivaren självt och är därför något som bör köpas med eftertänksamhet. Många sidor erbjuder idag prisjämförelser för bläckpatroner vilket kan hjälpa dig spara både tid och pengar. Här kommer ett exempel från prisjämförelsesajten Bläckpatron.se:

prisjamforelse-blackpatroner

I exemplet jämförs ett paket med tre färger till en HP-skrivare och som man tydligt ser skiljer sig priset med 89kr eller 32% från det billigaste till det dyraste alternativet trots att det är exakt samma produkt. På Bläckpatron.se kan du även se om något företag, i det här exemplet Handyink, har speciella erbjudanden som rabatter på vissa produkter eller kanske fri frakt.

När du ska köpa nya bläckpatroner så kan det vara svårt att veta exakt vilken modell du ska ha. Bläckpatroner är alltid anpassade för skrivaren så kolla antingen på skrivaren eller i en medföljande instruktionsbok exakt vilken modellbeteckning just din skrivare har. Gör du det så ska det inte vara några problem att hitta rätt.

Kreditkort för studenter

Att få kreditkort som student är inte det lättaste eftersom de flesta kreditkort kräver att man har en viss årsinkomst för att få handla på kredit. Det är en sund tanke eftersom det annars är lätt att hamna i en skuldfälla om man handlar för mycket på sitt kreditkort när man studerar och har en knaper ekonomi. Skulden på kreditkortet ska oftast betalas tillbaka inom ca 2 månader för att man ska slippa onödiga avgifter för ränta.

Bra kreditkort för studenter

kreditkort för studenter

T.ex. Entercard har ett kreditkort för studenter som heter Mecenat MasterCard. Med Mecenat MasterCard kreditkort får du som student speciella fördelar och så att studentlivet blir en aning smidigare. Mecenat MasterCard kreditkort ger dig som student möjlighet att delbetala inköp hos Mecenats speciellt utvalda partners. När du handlar datorer och hemelektronik kan du dela upp inköpen på sex månader, helt utan ränta eller andra avgifter. Kreditkortet fungerar som student-ID, betal- och kreditkort och ger dig självklart tillgång till alla studentrabatter från Mecenats partner. Några fördelar med kreditkortet:

 • 0 kronor i årsavgift
 • 0 kronor i aviavgift om du använder e-faktura
 • Upp till 55 dagars räntefri kredit
 • Kreditgräns: 5 000 – 15 000 kronor
 • Kompletterande reseförsäkring ingår

Hitta fler kreditkort

Om du vill se fler kreditkort och vill kunna jämföra ränta och olika villkor och erbjudanden, gå in på Kreditkort.nu. Där kan du enkelt jämföra de största kreditkorten på den svenska marknaden och se betyg från andra som också har använt kreditkorten. När du hittat ett kreditkort som passar dig klickar du dig vidare och genomför beställningen på kortutgivarens hemsida.

Studera på rätt sätt med bra heminredning

Det är viktig att du får en bra arbetsplats när du studerar. Satsa på en bra uppsättning heminredning då du kommer att tillbringa flera timmar med studier varje dag. Du får skaffa minst ett ställbart skrivbord, en bra läslampa och en ergonomisk stol. Du hittar butiker som säljer möbler på nätet på Billig Heminredning.se

Sitt rätt när du studerar

Tänk på att du kan få belastningsskador när du sitter fel. Du får försöka sitta med ett avstånd på cirka 45 cm från texten du läser. Det kan variera något beroende på om du använder glasögon eller ej. Satsa också gärna på ett stöd för dina handleder. Din stol ska inte vara högre än att du kan sätta ner hela din fotsula på golvet. Tänk också på att sitta med hela ryggen i stolen och upprätt.

Använd inställningar på din kontorsstol

Om du har en kontorsstol med bra inställningsmöjligheter har du bättre möjligheter att sitta rätt. Skrivbordshöjden bör vara mellan 70 och 80 cm. Om du satsar på en höj- och sänkbar skrivbordsskiva ökar du än mer de ergonomiska fördelarna. Din kropp mår bra av att stå upp mer än du sitter ned. Hållningen blir bättre och spänningarna i nacke/rygg blir mindre. Din arbetslampa ska ge dig bra belysning från sidan. Gärna ett ljus som påminner om dagsljus – på de tider du inte har den äkta varan – då det är det bästa ljuset att jobba i.